Archiwum wrzesień 2021


Sklep z octami Sosta
27 września 2021, 09:49

 

Sklep z octami





Ocet jest produktem ubocznym fermentacji, znanym ludzkości od tysięcy lat. Niektóre źródła podają, że ocet winny był stosowany już w starożytnej Babilonii jako cenna przyprawa i napój bezalkoholowy. Jak powstaje ocet winny biały i dlaczego warto go stosować? Gdzie znajduje swoje zastosowanie?









Ocet winny, jak już wspominaliśmy, jest produktem ubocznym fermentacji winogron. W pierwszej kolejności następuje fermentacja alkoholowa. Polega ona na przekształcaniu cukru pochodzącego z owoców lub dodanego do nich w alkohol. Proces ten zachodzi w warunkach beztlenowych. Drugim etapem powstawania octu winnego jest przekształcenie alkoholu w kwas octowy. Jego stężenie wynosi zwykle od 2 do 11% i zależy w dużej mierze od tego, jak duża ilość cukru zawarta jest w owocu i jak długo trwa proces fermentacji. Dłuższa fermentacja to kwaśny smak. Fermentacja krótsza prowadzi do powstania octu o niższym stężeniu, ale równie wspaniałych właściwościach.





Więcej na: Sklep z octami Sosta





Zastosowaniu białego octu winnego jest naprawdę szerokie. Swoje miejsce odnajdzie zarówno w kuchni, jak w damskiej kosmetyczce jako niedoceniany kosmetyk. Nie każdy wie, że ocet winny biały doskonale obniża poziom cholesterolu we krwi. Ponadto zapobiega wzdęciom i problemom z trawieniem. Znacząco wspomaga pracę wątroby, a do tego obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca. Ocet winny doskonale oczyszcza organizm z toksyn, sprawiając, że samopoczucie od razu się poprawia. Wapń i magnez to bardzo istotne składniki odżywcze, z których wchłanianiem wielu z nas ma spory problem. Ocet winny biały potrafi zwiększyć wchłanianie wapnia i magnezu z pożywienia, co sprawia, że stężenie tych składników odżywczych w krwi zwiększa się. To z kolei wpływa na nasze samopoczucie i poziom energii.









Komu z nas nigdy nie przytrafiło się ukąszenie przez komara? Trudno byłoby znaleźć taką osobę. Miejsce po ukąszeniu przez dłuższy czas swędzi lub boli, znacząco obniżając komfort naszego życia. Czy jest na to jakiś skuteczny sposób? Oczywiście! Ocet winny! Jego zastosowanie miejscowo, na ukąszony fragment skóry sprawia, że swędzenie jest odczuwane mniej. To doskonały sposób, który może przydać się np. w przypadku dzieci- ocet biały winny jest w pełni naturalny, więc z pewnością nie zaszkodzi nawet małemu dziecku. Ocet winny znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni każdego, kto planuje zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Właściwości octu w tej formie są powszechnie znane i chętnie wykorzystywane w przeróżnych dietach. Zaleca się spożywanie octu winnego białego niemal do każdego dania.

 

Sklep z masłem klarowanym
21 września 2021, 11:53

 

Masło klarowane Sosta



Firma SOSTA zajmuje się sprzedażą najwyższej jakości ekologicznego masła klarowanego, musztard, octów spożywczych oraz olejów spożywczych tłoczonych na zimno. Jestesmy doświadczoną firmą, w branży od wielu lat, jesteśmy równiez członkiem stowarzyszenia Polska Ekologia, naszą specjalnościa jest ekologiczne masło klarowane premium składające się z najwyzszej jakości składników ekologicznych pochodzenia polskiego. W naszej ofercie znajduje się duży wybór produktów bio takich jak: masło klarowane oraz multum innych produktów klasy premium. Gwarantujemy najwyzszą jakość zarówno składników z których wykonujemy nasze produkty, jak i wszystkich naszych produktów. O jakości naszych produktów premium przekonało się już wielu zadowolonych klientów.



Odwiedź stronę: Sklep z masłem klarowanym Sosta



 

Sosta oleje
15 września 2021, 11:29

 

Ekologiczne oleje z certyfikatem BIO

 

 

 

Wiemy, że jakość produktów jest podstawą naszej relacji z klientem, dlatego kolejny rok z rzędu dbamy o to, aby nasze oleje były z certyfikatem BIO, co dodatkowo utwierdza nas w fakcie, że są z najwyższej półki. Oznaczenie BIO czy EKO (w zakresie nazewnictwa to dokładnie to samo) jest przecież gwarancją absolutnej naturalności – czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych – w końcu produkty ekologiczne mają nam pomagać w dbaniu o nasze zdrowie. Takie też mamy oczekiwania do olejów BIO. Jest nam bardzo miło poinformować, że po wnikliwej kontroli otrzymaliśmy certyfikat BIO na kolejny rok!

 

 

 

Staramy się, aby nasi klienci mieli wybór. Serię olejów ekologicznych wprowadziliśmy niemal do wszystkich smaków, które są w naszej ofercie. Znajdziemy ją wśród tłuszczów pozyskiwanych z popularnego rzepaku i nasion słonecznika: olej rzepakowy, olej słonecznikowy. Oleje z certyfikatem BIO to także olej lniany, z ostropestu, olej z konopii, wiesiołka czy – ulubiony przez sporą część klientów – olej dyniowy. Warto też wspomnieć, że posiadamy także certyfikowany olej kokosowy.

 

 

 

Olej rzepakowy to – obok słonecznikowego – olej najbardziej znany Polakom. Dostępny w każdym sklepie spożywczym i powszechnie stosowany jest do smażenia i sałatek. Dlaczego o nim dzisiaj wspominamy? Mimo wysokiej popularności oleju rzepakowego niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ten kupowany na co dzień – rafinowany i oczyszczony – ma niewiele wspólnego ze swoim nierafinowanym odpowiednikiem. Różnica jest tak duża, że zaczyna się na zapachu, a kończy na właściwościach dla naszych organizmów.

 

 

 

Odwiedź: Sklep z olejami

 

 

 

 

 

 

Nienasycone kwasy tłuszczowe są nieocenione dla naszego zdrowia. Wspomagają działanie układu krwionośnego, regulują pracę serca, chronią przed udarami i nowotworami. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają również w odpowiednim wchłanianiu wapnia i wspierają procesy myślowe. Okazuje się jednak, że do właściwego i najskuteczniejszego działania, kwasy powinny być przyjmowane w odpowiednich proporcjach. Olej rzepakowy posiada idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcję kwasów omega 6 i omega 3, wynoszącą 2:1. Na jego korzyść względem oliwy, przemawia też fakt, że ilość niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych jest tu dwukrotnie niższa.

 

 

 

 

 

 

Nierafinowany, zimnotłoczony olej rzepakowy posiada właściwości, których brak jego oczyszczonemu odpowiednikowi. Lekko orzechowy w smaku, pięknie komponuje się z sałatkami, serami i sosami. Słomkowy, słoneczny kolor i przyjemny zapach zdradzają bogactwo jakie kryje w środku. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, o których wspominaliśmy, pełen jest też witamin – E, A, K. Jako ciekawostkę należy dodać, że dawniej olej rzepakowy nie był tak zdrowy i polecany jak dzisiaj. Odmiany rzepaku, z których był tłoczony powodowały, że ostateczny produkt zawierał wysokie stężenie niekorzystnego dla organizmu kwasu erukowego. Obecnie w całej Polsce i Europie jedyną odmianą uprawianego na olej rzepaku jest odmiana podwójnie ulepszona „00”, która pozbawiona jest tego niepożądanego dodatku. Odmiana ta charakteryzuje się również zwiększoną zawartością korzystnych kwasów tłuszczowych: linolowego, oleinowego oraz linolenowego.

 

Sklep z musztardami
10 września 2021, 09:56

 

Musztarda – jak zrobić to dobrze?





Musztarda to zimny sos wytwarzany z ziaren gorczycy. Tak jak w każdym przypadku, o całości decydują szczegóły, dlatego niezwykle ważne jest dobranie ziaren doskonałej jakości, które w pełni oddadzą swój smak. SOSTA tworzy produkty ze składników o najwyższej czystości, dlatego macie Państwo pewność, że każda musztarda to maksimum smaku i natury.





Jednym z bazowych składników jest ocet spirytusowy, który w naszym przypadku zastąpiony został swoją szlachetniejszą odmianą – octem jabłkowym. Dzięki temu, musztardy SOSTA mają łagodniejszy smak, a ostry smak i zapach octu nie dominuje delikatniejszych elementów – jest dopełnieniem i nadaje charakter. By nadać musztardzie słodyczy, często dodaje się do niej cukru. Z miłości do prawdziwego smaku, zawsze zastępujemy go miodem.





Firma SOSTA zajmuje się sprzedażą najwyższej jakości musztard, olejów spożywczych tłoczonych na zimno, masła klarowanego i octów. Jestesmy doświadczoną firmą, w branży od wielu lat, jesteśmy równiez członkiem stowarzyszenia Polska Ekologia, naszą specjalnościa są musztardy premium z najwyzszej jakości składników ekologicznych pochodzenia polskiego. W naszej ofercie znajduje się wielki wybór produktów bio takich jak: musztardy chrzanowe, musztardy wytrawne, musztardy smakowe, musztardy ostre tudzież bez liku innych produktów klasy premium. Gwarantujemy najwyzszą jakość zarówno składników z których wykonujemy nasze produkty, jak i wszystkich naszych produktów. O jakości naszych produktów premium przekonało się już wielu zadowolonych klientów.





Odwiedź: Sklep z musztardami Sosta









Musztarda znana jest ludzkości od wieków. Szacuje się, że pierwsze musztardy były wytwarzane już w starożytnej Rzymie, kiedy to starte na proszek ziarna gorczycy zostały połączone z octem. Dopracowywana przez lata receptura sprawiła, że z czasem do gorczycy i octu zaczęto dodawać oliwę i zioła, które nie tylko nadawały jej lepszy smak, ale też ułatwiały trawienie. Przepis na musztardę w zasadzie nie zmienił się od tamtych lat. Podstawą wciąż jest gorczyca, ocet i oliwa, jednak – tak jak w każdym przypadku – diabeł ukryty jest w szczegółach, a te z kolei w starannie wypracowywanych przez lata recepturach, które nierzadko są skrywane przed światem.









W Polsce musztarda początkowo uważana była za deser i serwowana po drugim daniu. Stąd właśnie wzięło się powiedzenie „musztarda po obiedzie”. Ciekawostką jest również samo pochodzenie nazwy musztardy. Jest to bowiem spolszczenie angielskiego słowa mustard, które z kolei nie oznacza nic innego jak gorczycę.