Sosta oleje


15 września 2021, 11:29

 

Ekologiczne oleje z certyfikatem BIO

 

 

 

Wiemy, że jakość produktów jest podstawą naszej relacji z klientem, dlatego kolejny rok z rzędu dbamy o to, aby nasze oleje były z certyfikatem BIO, co dodatkowo utwierdza nas w fakcie, że są z najwyższej półki. Oznaczenie BIO czy EKO (w zakresie nazewnictwa to dokładnie to samo) jest przecież gwarancją absolutnej naturalności – czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych – w końcu produkty ekologiczne mają nam pomagać w dbaniu o nasze zdrowie. Takie też mamy oczekiwania do olejów BIO. Jest nam bardzo miło poinformować, że po wnikliwej kontroli otrzymaliśmy certyfikat BIO na kolejny rok!

 

 

 

Staramy się, aby nasi klienci mieli wybór. Serię olejów ekologicznych wprowadziliśmy niemal do wszystkich smaków, które są w naszej ofercie. Znajdziemy ją wśród tłuszczów pozyskiwanych z popularnego rzepaku i nasion słonecznika: olej rzepakowy, olej słonecznikowy. Oleje z certyfikatem BIO to także olej lniany, z ostropestu, olej z konopii, wiesiołka czy – ulubiony przez sporą część klientów – olej dyniowy. Warto też wspomnieć, że posiadamy także certyfikowany olej kokosowy.

 

 

 

Olej rzepakowy to – obok słonecznikowego – olej najbardziej znany Polakom. Dostępny w każdym sklepie spożywczym i powszechnie stosowany jest do smażenia i sałatek. Dlaczego o nim dzisiaj wspominamy? Mimo wysokiej popularności oleju rzepakowego niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ten kupowany na co dzień – rafinowany i oczyszczony – ma niewiele wspólnego ze swoim nierafinowanym odpowiednikiem. Różnica jest tak duża, że zaczyna się na zapachu, a kończy na właściwościach dla naszych organizmów.

 

 

 

Odwiedź: Sklep z olejami

 

 

 

 

 

 

Nienasycone kwasy tłuszczowe są nieocenione dla naszego zdrowia. Wspomagają działanie układu krwionośnego, regulują pracę serca, chronią przed udarami i nowotworami. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają również w odpowiednim wchłanianiu wapnia i wspierają procesy myślowe. Okazuje się jednak, że do właściwego i najskuteczniejszego działania, kwasy powinny być przyjmowane w odpowiednich proporcjach. Olej rzepakowy posiada idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcję kwasów omega 6 i omega 3, wynoszącą 2:1. Na jego korzyść względem oliwy, przemawia też fakt, że ilość niekorzystnych, nasyconych kwasów tłuszczowych jest tu dwukrotnie niższa.

 

 

 

 

 

 

Nierafinowany, zimnotłoczony olej rzepakowy posiada właściwości, których brak jego oczyszczonemu odpowiednikowi. Lekko orzechowy w smaku, pięknie komponuje się z sałatkami, serami i sosami. Słomkowy, słoneczny kolor i przyjemny zapach zdradzają bogactwo jakie kryje w środku. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, o których wspominaliśmy, pełen jest też witamin – E, A, K. Jako ciekawostkę należy dodać, że dawniej olej rzepakowy nie był tak zdrowy i polecany jak dzisiaj. Odmiany rzepaku, z których był tłoczony powodowały, że ostateczny produkt zawierał wysokie stężenie niekorzystnego dla organizmu kwasu erukowego. Obecnie w całej Polsce i Europie jedyną odmianą uprawianego na olej rzepaku jest odmiana podwójnie ulepszona „00”, która pozbawiona jest tego niepożądanego dodatku. Odmiana ta charakteryzuje się również zwiększoną zawartością korzystnych kwasów tłuszczowych: linolowego, oleinowego oraz linolenowego.