10 września 2021, 09:56
Musztarda – jak zrobić to dobrze?
Musztarda to zimny sos wytwarzany z ziaren gorczycy. Tak jak w każdym przypadku, o całości decydują szczegóły, dlatego niezwykle ważne jest dobranie ziaren doskonałej jakości, które w pełni oddadzą swój smak. SOSTA tworzy produkty ze składników o najwyższej czystości, dlatego macie Państwo pewność, że każda musztarda to maksimum smaku i natury.
Jednym z bazowych składników jest ocet spirytusowy, który w naszym przypadku zastąpiony został swoją szlachetniejszą odmianą – octem jabłkowym. Dzięki temu, musztardy SOSTA mają łagodniejszy smak, a ostry smak i zapach octu nie dominuje delikatniejszych elementów – jest dopełnieniem i nadaje charakter. By nadać musztardzie słodyczy, często dodaje się do niej cukru. Z miłości do prawdziwego smaku, zawsze zastępujemy go miodem.
Firma SOSTA zajmuje się sprzedażą najwyższej jakości musztard, olejów spożywczych tłoczonych na zimno, masła klarowanego i octów. Jestesmy doświadczoną firmą, w branży od wielu lat, jesteśmy równiez członkiem stowarzyszenia Polska Ekologia, naszą specjalnościa są musztardy premium z najwyzszej jakości składników ekologicznych pochodzenia polskiego. W naszej ofercie znajduje się wielki wybór produktów bio takich jak: musztardy chrzanowe, musztardy wytrawne, musztardy smakowe, musztardy ostre tudzież bez liku innych produktów klasy premium. Gwarantujemy najwyzszą jakość zarówno składników z których wykonujemy nasze produkty, jak i wszystkich naszych produktów. O jakości naszych produktów premium przekonało się już wielu zadowolonych klientów.
Odwiedź: Sklep z musztardami Sosta
Musztarda znana jest ludzkości od wieków. Szacuje się, że pierwsze musztardy były wytwarzane już w starożytnej Rzymie, kiedy to starte na proszek ziarna gorczycy zostały połączone z octem. Dopracowywana przez lata receptura sprawiła, że z czasem do gorczycy i octu zaczęto dodawać oliwę i zioła, które nie tylko nadawały jej lepszy smak, ale też ułatwiały trawienie. Przepis na musztardę w zasadzie nie zmienił się od tamtych lat. Podstawą wciąż jest gorczyca, ocet i oliwa, jednak – tak jak w każdym przypadku – diabeł ukryty jest w szczegółach, a te z kolei w starannie wypracowywanych przez lata recepturach, które nierzadko są skrywane przed światem.
W Polsce musztarda początkowo uważana była za deser i serwowana po drugim daniu. Stąd właśnie wzięło się powiedzenie „musztarda po obiedzie”. Ciekawostką jest również samo pochodzenie nazwy musztardy. Jest to bowiem spolszczenie angielskiego słowa mustard, które z kolei nie oznacza nic innego jak gorczycę.