Najnowsze wpisy, strona 1


Sklep z musztardami
10 września 2021, 09:56

 

Musztarda – jak zrobić to dobrze?





Musztarda to zimny sos wytwarzany z ziaren gorczycy. Tak jak w każdym przypadku, o całości decydują szczegóły, dlatego niezwykle ważne jest dobranie ziaren doskonałej jakości, które w pełni oddadzą swój smak. SOSTA tworzy produkty ze składników o najwyższej czystości, dlatego macie Państwo pewność, że każda musztarda to maksimum smaku i natury.





Jednym z bazowych składników jest ocet spirytusowy, który w naszym przypadku zastąpiony został swoją szlachetniejszą odmianą – octem jabłkowym. Dzięki temu, musztardy SOSTA mają łagodniejszy smak, a ostry smak i zapach octu nie dominuje delikatniejszych elementów – jest dopełnieniem i nadaje charakter. By nadać musztardzie słodyczy, często dodaje się do niej cukru. Z miłości do prawdziwego smaku, zawsze zastępujemy go miodem.





Firma SOSTA zajmuje się sprzedażą najwyższej jakości musztard, olejów spożywczych tłoczonych na zimno, masła klarowanego i octów. Jestesmy doświadczoną firmą, w branży od wielu lat, jesteśmy równiez członkiem stowarzyszenia Polska Ekologia, naszą specjalnościa są musztardy premium z najwyzszej jakości składników ekologicznych pochodzenia polskiego. W naszej ofercie znajduje się wielki wybór produktów bio takich jak: musztardy chrzanowe, musztardy wytrawne, musztardy smakowe, musztardy ostre tudzież bez liku innych produktów klasy premium. Gwarantujemy najwyzszą jakość zarówno składników z których wykonujemy nasze produkty, jak i wszystkich naszych produktów. O jakości naszych produktów premium przekonało się już wielu zadowolonych klientów.





Odwiedź: Sklep z musztardami Sosta









Musztarda znana jest ludzkości od wieków. Szacuje się, że pierwsze musztardy były wytwarzane już w starożytnej Rzymie, kiedy to starte na proszek ziarna gorczycy zostały połączone z octem. Dopracowywana przez lata receptura sprawiła, że z czasem do gorczycy i octu zaczęto dodawać oliwę i zioła, które nie tylko nadawały jej lepszy smak, ale też ułatwiały trawienie. Przepis na musztardę w zasadzie nie zmienił się od tamtych lat. Podstawą wciąż jest gorczyca, ocet i oliwa, jednak – tak jak w każdym przypadku – diabeł ukryty jest w szczegółach, a te z kolei w starannie wypracowywanych przez lata recepturach, które nierzadko są skrywane przed światem.









W Polsce musztarda początkowo uważana była za deser i serwowana po drugim daniu. Stąd właśnie wzięło się powiedzenie „musztarda po obiedzie”. Ciekawostką jest również samo pochodzenie nazwy musztardy. Jest to bowiem spolszczenie angielskiego słowa mustard, które z kolei nie oznacza nic innego jak gorczycę.

 

Sklep ze spożywczymi produktami premium
30 sierpnia 2021, 13:21

Jak to się zaczęło

Pomysł na tłoczenie olei dojrzewał w nas powoli. Najpierw – jak to częstokroć bywa – pojawiło się uczucie. Mieszkając we Włoszech pokochaliśmy tamtejszą kuchnię, której kwintesencją zawsze była dla nas oliwa. Ten niepozorny dodatek, jak szara znakomitość potrafi przyznać charakter każdemu daniu. Prostota połączona z głębią smaku skutecznie zjednała nasze serca. Na zapoczątkowanie działalności było wprawdzie jeszcze za wcześnie. Po powrocie do Polski wybraliśmy się na targi żywności – zebranie z ludźmi myślącymi jednakowo jak my, utwierdziło nas w przekonaniu, iż to co proste zaś naturalne jest piękne. Pomyśleliśmy – dlaczego w następstwie tego nie nawiązać wyrabiać zdrowych tudzież pysznych olejów również w Polsce? I w istocie zrobiliśmy! To właśnie ten krótki czas absolutnie wywrócił do góry nogami nasze istnienie zawodowe. Przy pracy możesz spotkać nas w Radułtowach, na Śląsku. To właśnie tutaj tłoczymy oleje oraz produkujemy naturalne musztardy. Włoska filozofia towarzyszy nam aż aż do dziś – proste receptury tudzież doskonała jakość składników to kierunek, który obraliśmy za cel. Gorczyca, ocet jabłkowy oraz autentyczny miód – prosta podwalina naszych musztard gwarantuje ich szlachetny smak. Tym co nadaje charakter są przyprawy – chilli, pieprz natomiast chrzan sprawiają, że nasz produkt nabywa osobowość. https://sosta.pl Tłoczenie na zimno, absencja rafinacji oraz filtracji to tajemnica oleju o głębokim aromacie oraz smaku. Nie używamy środków chemicznych oraz konserwantów. Nie przyspieszamy procesów, które potrafią trwać nawet tydzień. Cierpliwość odwdzięcza się smakiem wydobytym z samego serca natury. Nasze produkty prezentujemy na targach żywności, w naszym sklepie internetowym, oraz także współpracujących sklepach. Coraz częściej spotykamy na swojej drodze ludzi, którzy już nie wyobrażają sobie kuchni bez naszych olejów i musztard.

100% naturalne

Do produkcji każdego z olejów używamy składników najwyższej jakości, pozyskiwanych od sprawdzonych dostawców, którzy są liderami w swojej dziedzinie. Ziarna wykorzystywane do produkcji naszych olejów spełniają niezmiernie wysokie wymagania jakościowe, poddawane są szczegółowej weryfikacji pod kątem zachowania odpowiednich parametrów. Nasze oleje BIO produkowane są z zachowaniem wszystkich zasad uprawy i produkcji ekologicznej. Nasiona pochodzą spośród kontrolowanych gospodarstw ekologicznych, niestosujących żadnych środków chemicznych. Przestrzegania tych przepisów dopilnowuje jednostka certyfikująca, przeprowadzająca w naszej toczni wnikliwe kontrole tudzież rozliczenia produkcji. Do produkcji nie używamy żadnych środków chemicznych, konserwantów czy dodatków, które miałyby poprawić smak, zapach, wygląd czy też przedłużyć wytrzymałość produktu.

Tłoczone na zimno

Oleje naturalne otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno, rezygnując z procesów oczyszczania (rafinacji). Proces tłoczenia „na zimno” odbywa się w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej 40 st. C) oraz dzięki temu zawarte w olejach zawartości odżywcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy zaś antyoksydanty, zachowują swoją naturalne struktury oraz aktywność biologiczną. Używany cyklicznie termin „z pierwszego tłoczenia” oznacza niestety tylko tyle, iż materiał był tłoczony tylko raz, ale już niekoniecznie, że olej był tłoczony na zimno.

Niefiltrowane

Proces filtracji pozbawia oliwę osadu. Sosta korzysta z sedymentacyjnej metody rozdzielania faz polegającej na samodzielnym osiadaniu zawiesiny bio-cząstek, chroniącej artykuł przed degradacją. Sedymentacja odbywa się w odpowiednich warunkach temperaturowych, oleju lnianego bezwzględnie w chłodni.

Nierafinowane

Oleje Sosta nie są w żaden sposób oczyszczane. Zachowują swoją naturalną strukturę i całe bogactwo niezbędnych składników odżywczych. Olej rafinowany to olej oczyszczony – poddany obróbce w wysokiej temperaturze (powyżej 160 stopni Celsjusza). Proces rafinacji polega na oczyszczeniu oleju za pomocą substancji chemicznych natomiast wytworzeniu jak największej ilości produktu – pozbawionego natomiast smaku oraz koloru. Zalety rafinacji? Możliwość długoterminowego przechowywania. Wady? Tych jest na nieszczęście o wiele więcej. Oczyszczenie nie tylko spośród zanieczyszczeń, wody i śluzów, aliści również z jakichkolwiek substancji pożytecznych sprawia, że powstaje towar wyzuty ze wszystkiego, wyzbyty smaku tudzież zapachu – brak mu jakichkolwiek wartości odżywczych. Niekorzystne zmiany dotykają i składu chemicznego – przede wszystkim zawartych w oleju kwasów tłuszczowych. Ich konfiguracja geometryczna (tzw. izomer) zmienia się z konfiguracji „cis” (naturalnej) na izomer „trans” (niewystępujący w naturze zaś w związku z tym biochemicznie nierozpoznawany przez ludzki organizm, powodujący niekorzystne reakcje). Zapraszamy na: Sklep Sosta musztardy eko, mustardy bio, musztardy premium, oleje, masła klarowane, octy